Hvorfor det ikke lønner seg å betale ned ekstra på studielånet

Som student er det flere fordeler med å ta opp et studielån og det finnes en rekke grunner til hvorfor det ikke lønner seg å tilbakebetale studielånet raskere enn du faktisk må. Vi har derfor satt sammen en kort oversikt over fordeler med studielånet som er greie å vite før du bestemmer deg for å nedbetale lånet raskere enn din opprinnelige nedbetalingsplan.

Fordeler med studielånet

Først og fremst er studielånet rentefritt under studietiden, noe som vil si at du ikke trenger å bekymre deg for å nedbetale lånet i denne perioden. Videre kommer studielånet med utrolig gunstige rentevilkår, så når du først skal begynne å tilbakebetale pengene du har lånt under studietiden, vil du likevel ikke trenge å bekymre deg for at tilbakebetalingen av lånet vil merkes betraktelig på lommeboken.

Og du vil i tillegg kunne få rentefritak etter at du er ferdig med studietiden, dersom du for eksempel er arbeidsledig eller ute av stand til å jobbe grunnet sykdom. Og visste du at dersom du velger å jobbe i Nord-Troms eller Finnmark, så kan du få slettet store deler av studielånet ditt hvert år?

Et studielån er i tillegg et lån uten sikkerhet (som disse), noe som betyr at du ikke behøver å stille verdigjenstander som bil eller bolig som sikkerhet når du tar opp lånet. Videre kommer studielånet med en gjeldsforsikring som dekker både uførhet og dødsfall.

Selv om du kanskje ikke har behov for studielånet under studietiden, så vil det likevel kunne lønne seg å ta opp et slikt lån med tanke på alle fordelene det kommer med. Dersom du velger å spare pengene fra lånet under studietiden kan du for eksempel bruke disse pengene til å nedbetale et annet lån, som for eksempel et forbrukslån, ved en senere anledning.

Dersom du ikke bruker lånet under studietiden kan du også velge å plassere pengene på en høyrentekonto eller på en BSU-konto. På denne måten vil du kunne få renteinntekter hvert år, og dermed tjene penger på studielånet ditt. Eller du kan velge å spare pengene fra studielånet til egenkapital den dagen du ønsker å kjøpe en bolig. Du vil da kunne få billigere finansiering av boligen din.

Få råd og tips om studentlivet på Studenttorget.no.

Ikke nedbetal raskere enn nødvendig

Så hvorfor lønner det seg ikke å nedbetale ekstra på studielånet? I og med at studielånet kommer med såpass lave rentevilkår, så vil de fleste ha andre typer lån med langt høyere rentesatser. Dersom du for eksempel har tatt opp et forbrukslån, så vil det helt klart lønne seg å prioritere å nedbetale dette lånet før du betaler tilbake ekstra på studielånet.

Eller har du kanskje en kredittkortgjeld med høye renter? Også da vil det absolutt lønne seg å prioritere nedbetaling av et slikt lån sammenlignet med studielånet.

Alt i alt så handler det om å skaffe seg en oversikt over hvilke rentesatser du har for de ulike lånene dine, og sørge for at du prioriterer nedbetaling av den dyreste gjelden.

Samtidig er det viktig at du passer på at du betaler alle regningene dine fra Lånekassen, da purregebyret kan være svært høyt. Du kan også selv velge om du ønsker å ha fast eller flytende rente, og om du vil ha månedlige tilbakebetalinger, eller om du ønsker å betale per kvartal.