Rimelig finansiering av bilen din

Når du skal kjøpe ny bil, enten det er din første bil eller du skal erstatte den gamle bilen, lønner det seg å se litt på de ulike finansieringsalternativene. Bil er noe av de dyreste vi kjøper her i livet, og derfor kan det være mye penger å spare ved å se på hvordan du kan finansiere bilen billigst. Tradisjonelt sett velger de fleste enten et eget billån, leasing eller å kjøpe en rimeligere bil med oppsparte midler.

Billån

Renten på et billån ligger gjerne på mellom 3-7 % avhengig av prisen på bilen, selskap og hvor stor egenkapital du har. De aller fleste bankene krever at du stiller med noen av pengene selv. Desto flere penger du har spart opp, desto rimeligere bliver lånet også. I tillegg er det viktig å huske på at mange finansieringsselskaper krever at du tegner en fullkasko på bilen når du skal søk lån til bil. Det finnes også banker som tilbyr lån uten krav om kasko, men her må du forvente en rente på godt over 10 %.  

Fordelen med et billån er at banken har pant i bilen, og du slipper dermed å benytte boligen som sikkerhet. Samtidig får du en helt ny bil, og ved å «shoppe» litt rundt er det faktisk til tider mulig å få en svært lav rente på billån. Du bør derfor sjekke hos flere banker og långivere før du bestemmer deg.

Spare opp penger

Spesielt når du er ung kan det være vanskelig å få et billån med en fornuftig rente. Dette er derfor den beste løsningen når du skal se etter din første bil, og ikke har andre lån du betaler på. Her gjelder det å spare så mye som mulig. På den måten får du en bil som er kjøpt og betalt, og du kan selv velge om bilen kun skal ha ansvarsforsikring eller om du vil være sikker og satser på kasko. Sistnevnte er helt sikkert den største fordelen ved denne løsningen samt det faktum at du slipper månedlige utgifter. Ulempen er at det kan ta tid å få spart opp et passe beløp som kan brukes til en bil som ikke er altfor gammel.  

Bruk boligen din

Med konstante prisstigninger innen eiendomsmarkedet de siste årene er det mange som sitter med friverdi i boligen. Denne kan, for eksempel, benyttes til å finansiere den neste bilen. Dette vil i de fleste tilfeller være den billigste løsningen. Med en ny takst vil du formentlig kunne få et bedre boliglån til en lavere rente enn da du kjøpte boligen. Dette betyr at du kan finansiere kjøp av bil til 400 000 kr med et ekstra boliglån, og til en rente på kanskje 2 %. Selv ikke de beste billånene kan matche en slik lav rente.

Fordelen er at du slipper heftelser på bilen og får en lavere rente enn ved et billån. Det eneste som er viktig å sjekke på forhånd er hvor mye du må betale i eventuelt etablerings- og tinglysingsgebyr.

Leasing

Leasing har også blitt veldig populært de siste årene. Her betaler du et fast beløp hver måned til leasingselskapet. Det er de som eier bilen, og du betaler da en månedlig leie for å benytte den. Slike avtaler går gjerne over tre til fire år, og deretter kan du enten levere bilen tilbake eller kjøpe den for en restsum. Fordelen er at du ikke binder opp kapital, spesielt ikke om du velger en løsning uten forskuddsleie. Ulempen er at det er begrenset hvor langt du kan kjøre hvert år. Det er vanlig med en årlig kjørelengde på 12-20 000 kilometer, og dette er med i prisen. Kjører du lengre enn dette kan det fort koste en del i ekstra leie når du er ferdig med avtalen din.