Miljøvennlig mote

Klesindustrien er en stor klima- og miljøsynder ved at de slipper ut mye klimagasser og klærne våre blir laget av plast (polyester). Plast blir til mikroplast, og mikroplast blir aldri borte fra naturen. Hver gang du bruker og vasker klær laget av blant annet polyester slipper du ut mengder med mikroplast i naturen. 

Mange av klærne som blir produsert blir i tillegg kastet, helt ubrukt. Mye av klærne som blir produsert og solgt i den vestlige verden, blir produsert av kvinner og barn i fattige land som jobber under helseskadelige forhold og som knapt får lønn. Derfor er også mye av klesindustrien etisk uforsvarlig.

Miljøvennlig og etisk

Velger du også klær som er produsert på en miljøvennlig og etisk måte kan du være trygg på at arbeiderne som syr klærne dine får rettferdig lønn og jobber under akseptable forhold. 

Klær som er produsert på en miljøvennlig måte bruker også mye mindre ferskvann i produksjonen, og ferskvann er en mangelvare i nesten hele verden.
Ønsker du å fylle opp garderoben din med etiske og miljøvennlige klær, men trenger penger til å gjøre det kan du søke om lån hos Mony.no. Her er noen tips og råd til hva du kan gjøre for å få en mer miljøvennlig mote i hverdagen:

  • Velg alltid kvalitet fremfor kvantitet. Koster det under 200 kr eller er på salg, er det som regel ikke kvalitet du kjøper og da er det ikke verdt pengene. Klær uten kvalitet kan ikke brukes lenge før det er slitt.
  • Du trenger ikke alltid å kjøpe nytt, velg second hand. Du finner mye fint på bruktbutikker og på bruktnettbutikker, eller på torg. Mange av klærne som selges second hand er heller ikke brukt.
  • Ikke kjøp klær som inneholder plast, disse sprer ut mikroplast i store mengder og forgifter næringskjeden.
  • Delta på byttedager. Da leverer du inn klær du ikke bruker og til gjengjeld kan du gratis plukke deg ut «nye» klær du ønsker å bruke.

Velg klær som ikke inneholder plast

Miljøvennlig mote blir stadig mer populært, og noe flere og flere forbrukere får øynene opp for. Noe av det viktigste du kan gjøre for en mer etisk og miljøvennlig mote er at du velger klær som ikke inneholder plast. Gå til innkjøp av klær laget av økologisk bomull, hemp og lin for eksempel. 

I dag er ikke økologisk mote grå og kjedelig, men fargerik og festlig og vakker. Du finner noe for enhver smak og stil. Velg kvalitet fremfor kvantitet. Klær av god kvalitet koster mer, men til gjengjeld holder de mye lenger, og er bedre produsert for folk og miljø.

Velger du klær som er produsert på en økologisk måte slipper du også syntetiske sprøytemidler i direkte kontakt med huden din. Ukonvensjonell bomull som brukes i en del klær er noe av det mest sprøytet i verden, og dette er er farlig for deg og arbeiderne som dyrker fram bomullen. 

Visste du at dameundertøy som truser av konvensjonell bomull forårsaker ubehageligheter for mange kvinner som kløe eller såre nupper i underlivet?

Siste saker: Gjelderegisteret